Whisky4U
9 nov. 2008

Allt-á-bhainne 14år
Strathmill 14 år
Dailuaine 13år
The Big Smoke


Den här söndagseftermiddagen gästades Telge Whisky Sällskap (TWS) av Benny Sundberg (BS) från företaget Whisky4u, som bildades hösten 2006. Whisky4u representerar bl.a. whiskies från den oberoende buteljeraren Duncan Taylor. Men vad innebär begreppet oberoende buteljerare?


För allmänheten har de här företagen betytt mycket, eftersom man fått möjligheten att köpa whiskysorter, som annars skulle vara omöjliga att få tag i. Vissa destillerier finns ju inte längre. Namnet oberoende (fristående) innebär att företagen inte producerar själva sin whisky utan så snart som den nydestillerade spriten fyllts på fat, så köps dessa fat från olika destillerier. Därefter lagras faten i egna eller destilleriernas låsta ("bonded") lagerhus. När respektive oberoende buteljerare anser att whiskyn ifråga har mognat optimalt sker buteljering. Man bestämmer på vilken fattyp spriten skall lagras och/eller slutlagras och med vilken alkoholprocent whiskyn skall buteljeras.

Många oberoende buteljerare buteljerar vid cask strength. Det innebär att varje fat är unikt och whiskyn skiljer sig därmed från destilleriets buteljering (official eller proprietor´s bottling), som inte på samma sätt betonar whiskyns individualitet. I andra fall köper oberoende buteljerare redan mogna fat och buteljerar whiskyn.

BS berättade att Duncan Taylor har varit whiskyhandlare och mäklare sedan 1938. Liksom övriga oberoende buteljerare sätter man inte till färgämnen och kylfiltrerar inte. Därav namnet på serien NC2, vilket betyder Non Chillfiltered + Non coloured. Whiskysorten måste visa den typiska karaktären av whiskyn från destilleriet ifråga. Beträffande Duncan Taylor lagras faten hos resp. destilleri och faten köps sedan upp av Duncan Taylor, efter det att faten har utvalts noga innan buteljeringen.

Under senare år har vissa destillerier slutat att sälja ekfat med single malt till oberoende buteljerare. Orsaken är att man vill reducera konkurrensen och också skydda sina varumärken.

Oberoende buteljerare har många gånger en annan uppfattning vad som är en optimal lagring för whiskyn ifråga. Dessutom slutlagrar man också i vissa fall i fat, som inte det officiella destilleriet gör. Destilleriet Glenfarclas drar oberoende buteljerare inför rätta om de buteljerar whiskyn under namnet Glenfarclas. Whiskyn Badger från destilleriet Ardbeg är ett exempel på hur man kringgår problemet. Som synes har Milroy´s of Soho, London i detta fall kastat om bokstäverna i namnet Ardbeg. Eftersom det blir svårare i framtiden att köpa fat från destillerier, tänker Duncan Taylor bygga ett eget destilleri i närheten av Huntly i Skottland. Man har då möjlighet att byta fat med andra destillerier.

Följande whiskysorter provsmakades med pris från Whisky4u´s prislista. Syftet med provningen var att prova ovanliga single malts.

Allt-á-bhainne 14 år, 46 %, 505:-

Destilleriet Allt-á-bhainne ligger i Speyside cirka 5 km från Dufftown och betyder översatt "mjölkbäcken". Bäcken Milk Burn rinner längs destilleriet. En gång i tiden användes bäcken för att göra ren den utrustning, som lantbrukarna använde vid mjölkningen - därav namnet. Destilleriet tillhör Pernod Ricard. Det byggdes 1975 och är ett modernt destilleri, som gör att endast en man per skift behövs, eftersom destilleriet i hög grad är automatiserat. Maltwhiskyn används i blended whisky som t.ex. Chivas Regal. Någon officiell single malt från destilleriet har inte lanserats. Sedan maj 2005 är destilleriet åter aktivt. Whiskyn lämplig som aperitif.

Strathmill 14 år NC2, 46 %, 519:-

Destilleriet Strathmill, som ägs av Diageo, ligger i staden Keith, Speyside. Namnet betyder "Kvarnen i den breda dalen". Trots att destilleriet byggdes 1891, kom inte den första officiella buteljeringen förrän 2001. Eftersom huvuddelen av produktionen går till blended whisky t.ex. J & B blend, är det mycket få single malts, som släppts från destilleriet. Whiskyn passar bra som aperitif eller till en dessert.

Dailuaine 13 år NC2, 46 %, 523:-

Även det här destilleriet ligger i Speyside och ägs av Diageo. Översatt till svenska betyder namnet "Den gröna dalen". Destilleriet fick sitt första pagodtak i Skottland, men tyvärr förstördes det vid en brand 1917. Huvuddelen av produktionen går till blended whisky som t.ex. Johnnie Walker. Få single malts har marknadsförts av destilleriet. Lämplig efter en måltid.

The Big Smoke, 40 %, 358:-

Whiskyn är en rökigare version av Auld Reekie, som också kommer från Islay och troligen från destilleriet vid Port Askaig! Det finn två versioner nämligen 40 % och 60 %. Eftersom det är en rökig single malt passar den bra efter en måltid.

Färg: svagt halmfärgat
Doft: rökig, citrus
Smak: torr torvrök, bränt trä
Eftersmak: rökig

Efter provningen gick deltagarna ner till matsalen för att inmundiga den sedvanligt, goda måltiden tillagad av Jussi H.



Referat: Ingemar Giös Foto: Sten Benje